Forum dla opiekunek osób starszych w Niemczech

Opinie i dyskusje na temat pracy opiekunek osób starszych w Niemczech

• Nie jesteÅ› zalogowany.
  • Polecamy: Gry

#91 2014-06-02 11:40:51

Anula

U¿ytkownik

Punktów :   

Re: Kto ich zna?

Rogerka napisał:

Anula napisał:

Witam Was! Dzwoni³am do Pronobla, przedstawi³am swoj± sytuacjê, dokladnie wszystko opisala, jakie doswiadczenie zdobylam i nie bedzie problemu. Tzn szukaja oferty dopiero, okaze sie czy ktos mnie zechce, wyslalam im moje dokumenty zdj itd. Ale mimo wszystko ul¿y³o mi, jest jakas szansa

Anula – a mo¿esz opisac co dok³adnie robi³as przy dziadkach i kuzynce? Jestem w troche podobnej sytuacji co Ty, tn jezyk mam slaby i o¶wiadczenie marne (tylko nad mam±) ale chcialabym sprobowac jesli Tobie powiedzieli, ze sie mozesz zalapac to ja tez przedzwonie, ale chcialabym miec porownanie, wiec jesli to oczywiscie nie problem, napisz prosze, jak wygl±dala Twoja opieka nad dziadkami?

Witaj! Tak, mi powidzieli jak dzwonilam, ze takie doswiadczenie tez uznaja w sesnie zdobyte w rodzinie. Tym bardziej, ze dziadkowie mieli problem z poruszaniem sie, przy babci robilam prawie wszystko (mycie, ubieranie, po czasie pielegnacja odlezyn, toaleta, zmiana opatrunków). Dziadkiem to bardziej tata sie zajmowal i m±z. Wys³a³am im dokumenty i wszystko jest w trakcie, mam nadzieje, ¿e cos sie dla mnie znajdzie i zadzwonia za niedlugo...

#92 2014-06-02 14:50:12

Kata

U¿ytkownik

Punktów :   

Anula napisał:

Rogerka napisał:

Anula napisał:

Witam Was! Dzwoni³am do Pronobla, przedstawi³am swoj± sytuacjê, dokladnie wszystko opisala, jakie doswiadczenie zdobylam i nie bedzie problemu. Tzn szukaja oferty dopiero, okaze sie czy ktos mnie zechce, wyslalam im moje dokumenty zdj itd. Ale mimo wszystko ul¿y³o mi, jest jakas szansa

Anula – a mo¿esz opisac co dok³adnie robi³as przy dziadkach i kuzynce? Jestem w troche podobnej sytuacji co Ty, tn jezyk mam slaby i o¶wiadczenie marne (tylko nad mam±) ale chcialabym sprobowac jesli Tobie powiedzieli, ze sie mozesz zalapac to ja tez przedzwonie, ale chcialabym miec porownanie, wiec jesli to oczywiscie nie problem, napisz prosze, jak wygl±dala Twoja opieka nad dziadkami?

Witaj! Tak, mi powidzieli jak dzwonilam, ze takie doswiadczenie tez uznaja w sesnie zdobyte w rodzinie. Tym bardziej, ze dziadkowie mieli problem z poruszaniem sie, przy babci robilam prawie wszystko (mycie, ubieranie, po czasie pielegnacja odlezyn, toaleta, zmiana opatrunków). Dziadkiem to bardziej tata sie zajmowal i m±z. Wys³a³am im dokumenty i wszystko jest w trakcie, mam nadzieje, ¿e cos sie dla mnie znajdzie i zadzwonia za niedlugo...

Fajnie, trzymam zatem nadal mocno kciuki za Ciebie ) to dziadkowie mieli duzo szcze¶cia, mial sie kto nimi zajac i nie byli to obcy ludzie.

#93 2014-06-03 08:59:22

Anula

U¿ytkownik

Punktów :   

Dziêki Kata za wsparcie Tak, mieszkalismy (jesczze niedawno bo dziadkowie jakis czas temu  odeszli) w domu wielopokoleniowym. Jest ogromny, wiec miejsca starczy³o dla ka¿dego. Teraz mieszkamy z moimi rodzicami, oni juz nie pracuja i zajmuja sie g³ownie domem i pomagaja nam z dziecmi. Ciê¿ko jest, doceniam to, ¿e nawzajem sobie pomagamy. Teraz musze ich opuscic na jakis czas, ale mam nadzieje, ze pomoze nam ten moj wyjazd sie troche odkuc.

#94 2014-06-03 10:47:28

Rogerka

Nowy u¿ytkownik

Punktów :   

Anula napisał:

Rogerka napisał:

Anula napisał:

Dziêki Sama nie wiem, przy mamie robi³am mam wra¿enie troszke mniej ni¿ Ty. Zobaczymy, co mi szkodzi zapytac ich bezpo¶rednio.

#95 2014-06-03 12:16:28

Anula

U¿ytkownik

Punktów :   

Dok³adnie, nic nie tracisz, wiec podpytaj

#96 2014-06-04 07:58:58

Janda

U¿ytkownik

Punktów :   

Madda jak najbardziej trzeba byc zawsze ostroznym, czytac umowy i wszystko co sie podpisuje, dopytywac o ka¿dy szczegol – wszedzie i w kazdej sytuacji, kiedy zobowiazujemy sie do wykonania czegokolwiek. Ja kiedys mialam z tym problem i wstdzilam sie, np podczas podpisywania umowy czy to na telefon czy konto bankowe czytac dokladnie umowy, a bo to osoba, która mi to zalatwia musi czekac, a bo to sobie cos pomysli... bzdura! Trzeba wiedziec co sie podpisuje, na tym polu jestem bardzo wyczulona.

#97 2014-06-04 12:07:11

Madda

Nowy u¿ytkownik

Punktów :   

Janda napisał:

Madda jak najbardziej trzeba byc zawsze ostroznym, czytac umowy i wszystko co sie podpisuje, dopytywac o ka¿dy szczegol – wszedzie i w kazdej sytuacji, kiedy zobowiazujemy sie do wykonania czegokolwiek. Ja kiedys mialam z tym problem i wstdzilam sie, np podczas podpisywania umowy czy to na telefon czy konto bankowe czytac dokladnie umowy, a bo to osoba, która mi to zalatwia musi czekac, a bo to sobie cos pomysli... bzdura! Trzeba wiedziec co sie podpisuje, na tym polu jestem bardzo wyczulona.

¦wiêta racja, podpisuje sie pod tym obiema rêkami i nogami  )))

#98 2014-06-04 13:06:28

Janda

U¿ytkownik

Punktów :   

Madda napisał:

Janda napisał:

¦wiêta racja, podpisuje sie pod tym obiema rêkami i nogami  )))

Ale jak koniec koncem, jedziesz z Pronoblem?

#99 2014-06-05 12:48:23

Madda

Nowy u¿ytkownik

Punktów :   

Jadê, tzn mam tak± nadzieje, czekam na akceptacje rodziny z Essen, ale my¶le, ¿e bêdzie dobrze bo nie chwal±c siê chyba mam spore szanse -  nie boje sie roznych porzypadkow, z niemieckim nie mam najmniejszych problemow, do¶wiadczenie spore, wyksztalcenie tez zakrawajace o ten kierunek, tak¿e licze ze cala sprawa zakonczy sie sukcesem

#100 2014-06-05 13:38:57

Janda

U¿ytkownik

Punktów :   

Madda napisał:

Jadê, tzn mam tak± nadzieje, czekam na akceptacje rodziny z Essen, ale my¶le, ¿e bêdzie dobrze bo nie chwal±c siê chyba mam spore szanse -  nie boje sie roznych porzypadkow, z niemieckim nie mam najmniejszych problemow, do¶wiadczenie spore, wyksztalcenie tez zakrawajace o ten kierunek, tak¿e licze ze cala sprawa zakonczy sie sukcesem

No jesli tak to nie ma chyba w±tpliwo¶ci co do tego. To od ilu lat jestes juz opiekunka?

#101 2014-06-09 10:43:12

Madda

Nowy u¿ytkownik

Punktów :   

Wcale nie tak d³ugo, bo znam osoby z d³u¿szym sta¿em. Ja od 5 lat je¿d¿e do Niemiec jako opiekunka, ale wcze¶niej w Polsce pracowa³am w domu spokojnej starosci, wiec sie nazbieralo do¶wiadczenia.

#102 2014-06-09 13:37:40

Anula

U¿ytkownik

Punktów :   

Dzoiewczyny uda³o sie! Dzwnili z pronobla, maja oferte, jedna rodzina z Hamburgu mnie chce wzielam, jade... bedzie co ma byc! Z jednej str sie ciesze, bo jade za ³adnie pieniadz,e a z drugiej jak ja zniose rozlake z dziecmi....

#103 2014-06-09 14:22:29

Kata

U¿ytkownik

Punktów :   

Anula napisał:

Dzoiewczyny uda³o sie! Dzwnili z pronobla, maja oferte, jedna rodzina z Hamburgu mnie chce wzielam, jade... bedzie co ma byc! Z jednej str sie ciesze, bo jade za ³adnie pieniadz,e a z drugiej jak ja zniose rozlake z dziecmi....

Anula ciesze sie Na ile wyje¿d¿asz? Roz³aka zawsze jest ciêzka, ale za³atw sobie laptopa, internet i bêdziesz mog³a rozmawiac z nimi na skypie - zawsze to cos

#104 2014-06-10 08:32:23

Anula

U¿ytkownik

Punktów :   

Kata napisał:

Anula napisał:

Anula ciesze sie Na ile wyje¿d¿asz? Roz³aka zawsze jest ciêzka, ale za³atw sobie laptopa, internet i bêdziesz mog³a rozmawiac z nimi na skypie - zawsze to cos

Jade na 2 miesi±ce. Z jednej str wydaje mi sie, ze to dlugo ,z drugiej ze krotko... tak bardzo potrzebujemy pieniedzy, ze moglabym tam zostac nawet pó³ roku, gdyby dzieci mogly jechac ze mna... Ale mam zamiasr pokazac sie z dobrej strony i licze na to, ¿e bede mogla jesczze pojechac nie raz, jak nie tam to gdzie indziej.

#105 2015-03-09 13:20:54

marianka61

Nowy u¿ytkownik

Punktów :   

a na jak d³ugo je¼dzicie?

Wiosna!

Stopka forum

RSS